Μία από τις ενδοξότερες σελίδες του Κυπριακού Ελληνισμού ξεκίνησε να γράφεται την 1η Απριλίου του 1955. Την ημέρα που ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός, αφουγκραζόμενος τον προαιώνιο πόθο όλων των Κυπρίων δια μέσου των αιώνων, ξεκίνησε τον άνισο ένοπλο αγώνα κατά της αποικιοκρατικής Μεγάλης Βρετανίας. Αγώνα τιτάνιο με στόχο την Ελευθερία και την Ένωση της μεγαλονήσου μετά της μητρός Ελλάδος.
Η Ένωσις δεν ήταν βέβαια πόθος μόνον των Ελλήνων Κυπρίων, αλλά ολοκλήρου του έθνους.
Οι Άγγλοι είχαν εκμεταλλευθεί πολλάκις την επιθυμία των Ελλήνων Κυπρίων για την Ένωση με την Ελλάδα. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο υποσχέθηκαν την Κύπρο στην Ελλάδα υπό τον όρο αυτή να εγκαταλείψει την ουδετερότητα, ενώ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έπραξαν το ίδιο για να εξασφαλίσουν τη συμμαχία της. Οι Άγγλοι δεν κράτησαν ποτέ τον λόγο τους. Αντίθετα, προετοίμαζαν χάρτες, που κατά "σατανική σύμπτωση" ομοιάζουν με αυτούς του σχεδίου Ανάν (υπάρχουν στα αποδεσμευμένα έγγραφα του Foreign Office της δεκαετίας του ’50), και προωθούσαν διχοτομική λύση στην Κύπρο. Η Κύπρος δεν έμελλε επομένως να γλιτώσει από την περίφημη πολιτική τους, το «διαίρει και βασίλευε» που εφάρμοσαν σε όλες τις πρώην αποικίες τους.
Οι Έλληνες της Κύπρου συνειδητοποιώντας τις προθέσεις των Άγγλων προχώρησαν στην ένοπλη σύγκρουση. Ήταν η μοναδική διέξοδος που θα απέτρεπε τα σχέδια τους και που θα οδηγούσε στην πολυπόθητη Ένωση. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πως μία χούφτα αμούστακων παλικαριών με πενιχρό εξοπλισμό, χωρίς στρατιωτική παιδεία και, δυστυχώς, χωρίς την στήριξη της Ελλάδος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νικηφόρα τους θριαμβευτές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, τον «ένδοξο» Βρετανικό στρατό που ξεπερνούσε τότε τις 40.000 στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά, οι Άγγλοι αξιωματούχοι στην Μεγάλη Βρετανία, εξέλαβαν ως πρωταπριλιάτικο αστείο τα αγωνιώδη τηλεγραφήματα που έφταναν από την Κύπρο και μιλούσαν για την εξέγερση και τους πρώτους τους νεκρούς. Η ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) είχε ξεκινήσει τη δράση της και ήταν ασταμάτητη.
Οι Άγγλοι προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού με κάθε τρόπο. Χρησιμοποίησαν κάθε είδους τρομοκρατία. Συνελάμβαναν ακόμα και μαθητές, βασάνιζαν με πρωτοφανή λύσσα, εκτέλεσαν, δολοφόνησαν, κρέμασαν, βεβήλωσαν, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν ναούς, έκλεισαν σχολεία, άνοιξαν στρατόπεδα συγκεντρώσεως, μετέφεραν συλληφθέντες αγωνιστές σε φυλακές στην Αγγλίας… Όλα αυτά δυστυχώς με την αγαστή συνεργασία των Τουρκοκυπρίων, των οποίων τα χέρια βάφτηκαν πολλές φορές με ελληνικό αίμα.
Η τρομοκρατία, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι αγχόνες, δεν έκαμψαν το φρόνημα και την επιθυμία των Κυπρίων για αγώνα. Απεναντίας ατσάλωσαν και χαλύβδωσαν την θέληση και την ορμή του. Οι Άγγλοι μετρούσαν δεκάδες, μετά εκατοντάδες νεκρούς. Συνάμα είχαν γελοιοποιηθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ενώ η μικρή Κύπρος και ο δίκαιος αγώνας της κέρδισε τη συμπάθεια όλων. Ακόμα και του ίδιου του Αγγλικού λαού. Η Μεγάλη Βρετανία που μέχρι τότε απαντούσε πως «ουδέποτε» ( το περίφημο “never” που εξεστόμησε στην Βουλή των λόρδων, ο τότε Υπουργός Αποικιών) θα εγκατέλειπε την Κύπρο, σύρθηκε σε συνομιλίες...
Δυστυχώς όμως ο πόθος της Ένωσης δεν ευοδώθηκε ποτέ. Δυστυχώς η Ελλαδική διπλωματία δεν στάθηκε ποτέ στο ύψος της και δεν κατάφερε ποτέ να εκμεταλλευτεί τον ηρωικό αγώνα των Κυπρίων. Από ανικανότητα; Από απειρία; Από άλλους παράγοντες; Ίσως… Ποιος ξέρει…
Το σίγουρο πάντως είναι πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Αβέρωφ θέλησαν να κλείσουν το «Κυπριακό». Υπέγραψαν με τους Τούρκους και ερήμη των Κυπρίων τις Συμφωνίες της Ζυρίχης που προνοούσαν ανεξαρτησία και πίεσαν τον Μακάριο να πράξει το ίδιο, λίγους μήνες αργότερα στο Λονδίνο. Μάλιστα, όταν ο Μακάριος ζήτησε να διαπραγματευτεί κάποιες πτυχές της συμφωνίας, φέρεται να εδέχθει τις απειλές του Κ. Καραμανλή για πλήρη εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάς. Η Συμφωνία του Λονδίνου επήλθε και η ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν πλέον γεγονός. Οι συμφωνίες κατέστησαν την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου παρότι η ίδια είχε παραιτηθεί από πολύ πιο πριν κάθε δικαιώματος της στην Κύπρο. Το άρθρο αυτό επικαλέστηκαν οι Τούρκοι για να προχωρήσουν στην εισβολή του 1974, με τα όσα δεινά επακολούθησαν (εκτελέσεις, σφαγές, εκτοπισμός, εθνοκάθαρση, λεηλασίες, βεβηλώσεις ναών κ.τ.λ.)...
Υ.Γ. (1) : Ο Άγγλος ιστορικός Kenneth Young είχε γράψει: "Εάν λάβουμε υπόψη την γεωπολιτική θέση του Ελληνισμού και τον αριθμό των Ελλήνων καθ' όλη τη διαδρομή της Ιστορίας, τότε η επιβίωση της Ελλάδας και η σημερινή της κατάσταση ως ανεξαρτήτου έθνους προκαλεί τεράστια έκπληξη. Με βάση όλα τα ιστορικά γεγονότα οι Έλληνες θα έπρεπε να είχαν εξαφανιστεί όπως οι Ασσύριοι, οι Σουμέριοι και οι Χετταίοι".
Υ.Γ. (2) Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός: "Η Ρωμιοσύνη εν φυλή, συνότζιαιρη του κόσμου. Κανένας εν εβρέθηκεν για να την ιξιλήψει. Κανένας! Γιατί σιέπει την που τα 'ψη ο θεός μου...Η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί, όντας ο κόσμος λήψει". (9η Ιουλίου, Βασίλης Μιχαηλίδης).
Υ.Γ. (2) Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός: "Η Ρωμιοσύνη εν φυλή, συνότζιαιρη του κόσμου. Κανένας εν εβρέθηκεν για να την ιξιλήψει. Κανένας! Γιατί σιέπει την που τα 'ψη ο θεός μου...Η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί, όντας ο κόσμος λήψει". (9η Ιουλίου, Βασίλης Μιχαηλίδης).
Υ.Γ. (3): Ίωνας Δραγούμης: «Έχουμε δυνάμεις αμέτρητες! Και αν το κράτος δεν τις ξέρει, δεν θα πει πως δεν πρέπει να τις ξέρω κι εγώ. Και αν το κράτος τις αφήνει κρυμμένες ή σκόρπιες και δεν θέλει να τις περιμαζέψει, δεν είναι λόγος να μην τις περιμαζέψω εγώ ή τουλάχιστον να μην προσπαθήσω. Ο καθένας πρέπει να ξέρει πως σε αυτόν έλαχε να σώσει το Έθνος του! Έτσι, θα προσπαθήσουν πολλοί, και θα το σώσει όποιος μπορέσει»..
Την ώρα που ο εξελίξεις και στο Μακεδονικό εμφανίζονται εξαιρετίκά κρίσιμες τα λόγια αυτά μοιάζουν τόσο επίκαιρα όσο ποτέ.
Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΕΝΝΑ ΧΑΘΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΝΤΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΗΨΕΙ
ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΤΟ ΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΝΕΤΕ
ΖΩΗ ΣΕ ΕΣΑΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
ΖΗΤΩ Η 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ας είναι η μνήμη τους αιώνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό εμάς εξαρτάται...
Τα σχέδια για διχοτόμηση έγιναν ΜΕΤΑ που εξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ όχι πριν. Η Βρετανία δεν υποσχέθηκε την Κύπρο στην Ελλάδα ξεκάθαρα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μόνη προσφορά ήταν αυτή του 1915 που απέρριψε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Ζαΐμης επειδή ο βασιλιάς ως φιλογερμανός που ήταν δεν ήθελε να τακτεί υπέρ των δυνάμεων του Αντάντ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ουδέποτε του Χόπκινσον δεν ειπώθηκε στη βουλή των λόρδων αλλά στη βουλή των κοινοτήτων.
Και τέλος η καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε ουσιαστικά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και από το 1950 ξεκάθαρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μας το είχαν πει ότι η Ελλάδα αδυνατούσε να βοηθήσει στην Κύπρο. Για αυτό πριν να εξαπολούμε κατηγορίες και υπόνοιες εναντίον της χωράς με την οποία θέλαμε να ενωθούμε θα ήταν καλό να κάνουμε και μια άλφα αυτοκριτική.
Ο Νικόλαος Πλαστήρας o πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1952 είπε στον Μακάριο:
"Άκουσε Μακαριώτατε. Εάν ερχόσουν εις την πτωχήν μου καλύβην και μου ζητούσες να πάω να πολεμήσω διά την Κύπρον, θα το έκαμνα ευχαρίστως, διότι είμαι στρατιώτης. Αλλά έρχεσαι εις το γραφείον του πρωθυπουργού της Ελλάδος να μου ζητάς να κάψω την Ελλάδα, χωρίς να ημπορώ να ωφελήσω την Κύπρον. Καθήστε λοιπόν ήσυχα".
Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα...
ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήοσο και να προσπαθειτε δε θα μας χωρισετε απο τη μητερα Ελλαδα προσκυνημενοι
ΕΤΣΙ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ
Πρός: sceptic anonymous:
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε, κάνεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ, κοινώς "πλανάσαι πλάνην οικτρά", εάν νομίζεις ότι τα διχοτομικά σχέδια των Άγγλων ξεκίνησαν μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Πρόκειται για συκοφαντικό ψέμα, ανιστόρητων ή κακεντρεχών ατόμων, που σκοπό έχουν να αμαυρώσουν τις ένδοξες σελίδες που έγραψε η ΕΟΚΑ, και που άλλαξε το ρούν της ιστορίας της Κύπρου.
Τα διχοτομικά σχέδια των Άγγλων ξεκίνησαν από πολύ πιο πριν. Ήδη από το 1950, βάση επίσημων αποδεσμευμένων εγγράφων του Φόρεϊν Όφεως, οι Άγγλοι διεξήγαγαν διχοτομικές ασκήσεις επί χάρτου. Οι χάρτες αυτές, που άλλοτε διχοτομούν την Κύπρο καθέτως, άλλοτε οριζοντίως και άλλοτε διαγωνίως, έχουν κυκλοφορήσει και έχουν πολλάκις δημοσιευθεί. Επαναλαμβάνω: 1950.
Συνεπώς η ΕΟΚΑ ανέτρεψε, τουλάχιστον προσωρινά την ιστορία, πλησίασε το όνειρο ολοκλήρου τότε του Ελληνισμού της Κύπρου (συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ), και που αν είχαμε τον νού να κουμαντάρουμε, ίσως σήμερα τα πράγματα να ήσαν πολύ διαφορετικά.
Σε ότι αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ναι οι Άγγλοι δεν μίλησαν μεν ανοιχτά για Ένωση, αλλά εμμέσως πλην σαφώς την φωτογράφιζαν. Θα πρέπει να γνωρίζεις φαντάζομαι τα συνθήματα που χρησιμοποίησαν για να τσινκλίσουν το αίσθημα των Κυπρίων, όπως το γνωμικό «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης», καθώς και το εύηχο σύνθημα «πολεμώντας για την ελευθερία των λαών, πολεμάτε για τη δική σας ελευθερία». Μπορεί βέβαια οι Άγγλοι να το έπαιξαν λίγο "ίξεις αφίξεις" αλλά σημαντικό ρόλο στο να μην επιτευχθεί τότε η Ένωσις διαδραμάτισε το γεγονός ότι η Ελλάς, αμέσως μετά το πέρας του πολέμου, σύρθηκε σε έναν αδελφοκτόνο ανταρτοπόλεμο, και δεν παρουσιάστηκε ποτέ και πουθενά, σε κανένα παρασκηνιακό ή μη φόρουμ, για να διεκδικήσει ανοιχτά την Κύπρο αλλά και την Βόρειο Ήπειρο !!!.
Το Ουδέποτε (28.06.1954) του τότε Υφυπουργού Αποικιών Χένρι Χόπκινσον , αν λέχθηκε στην Βουλή των Λόρδων ή στην Βουλή των Κοινοτήτων, είναι λεπτομέρεια που ουδόλως αλλάζει την ουσία και που είναι τουλάχιστον γελοίο κάποιος να την επικαλείται σε μια επιχειρηματολογία στην οποία προσπαθεί να διαφωνήσει επί της ουσίας.
Για το γεγονός ότι η Ελλάς ουσιαστικά ουδέποτε διεκδίκησε στα σοβαρά την Κύπρο και ότι ουδέποτε στήριξε πρακτικά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, δεν διαφωνούμε. Προσωπικό συμπέρασμα, είναι ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της παγιωμένης πλέον πολιτικής των Αθηνών, ότι "η Ελλάς, δεν διεκδικεί τίποτε". Πολιτική, που έφερε όλους τους πέριξ λαούς να διεκδικούν από την Ελλάδα (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία) και η Ελλάς που δικαιωματικά θα έπρεπε να διεκδικεί, "έκατσεν άμυνα" ή αλλιώς "κλείστηκε στα καρέ της".
Πρώτα χάθηκε η Κύπρος και η Βόρειος Ήπειρος, ακολουθεί με γκρίζες ζώνες το Αιγαίο, και επί του παρόντος παλεύουμε με τους ΣλαβοΣκοπιανούς γιατί, όχι βέβαια τυχαία, απαιτούν να λέγονται "Μακεδόνες".
Προκειμένου η Μ. Βρετανία να προωθήσει την πολιτική του "Διαίρει και βασίλευε", επέβαλε από το 1881, τρία μόνο χρόνια από την ενοικίαση της Κύπρου από τους Οθωμανούς , τα πρώτα διοικητικά και "νομοθετικά" όργανα από διορισμένους εγκαθέτους οι οποίοι επελέγοντο με διαχωρισμό και παραχώρηση θέσεων και "εδρών" αναλογικά, σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρώτος μάλιστα κυβερνήτης, ο μονόφθαλμος Garnet Wolseley, είχε ζητήσει από την τότε βασίλισσα Ελισάβετ να του στείλει χρήματα για να φέρει Μουσουλμάνους από την Ανατολία για να εξισορροπήσει τον ελληνικό πληθυσμό
ΠΗΓΗ: (ημερολόγιο Γούσλυ σελ. 98 και ‘Ιστορία του Ελληνικού Έθνους’ 1977, τόμος ΙΓ σελίδα 358).
Ασφαλώς δεν ήθελε να φέρει τους τούρκους απο την Ανατολία για να κάνουν picnic στην Κύπρο...
Παρά του ότι δεν έχω καθόλου τον χρόνο για τέτοιου είδους ψάξιμο (εξάλλου πολλά από τα βιβλία που διαβάζω είναι από δανεισμό), μόνο και μόνο επειδή λες "Αν μου δώσεις την παραπομπή εγώ δεσμεύομαι να πάω να την βρω και να την δημοσιεύσω στο ιστολόγιο μου", θα φροντίσω να σύντομα να σου γράψω τίτλους και σελίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρός: Sceptic Anonymous
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρισμένοι από τους διχοτομικούς χάρτες των Άγγλων, που επίσημα κυκλοφόρησαν και δημοσιεύτηκαν, βρίσκονται στο βιβλίο "Από την Ένωση στην Κατοχή" της Φανούλλας Αργυρού. Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Σημερινή, κατά τα έτη 1989/1990 και προβλήθηκαν και από το κρατικό κανάλι ΡΙΚ. Υπάρχουν κι άλλες παραπομπές, σε παρακαλώ να δείξεις υπομονή.
Στο ίδιο βιβλίο πάντως, δημοσιεύονται έγγραφα, που αποδεικνύουν πέραν πάσης λογικής και μη σκόπιμης, αμφιβολίας, τους διχοτομικούς σκοπούς των Άγγλων, οι οποίοι ίσως χρονολογούνται από της αφίξεως τους στο νησί.
Αποδεικνύεται επίσης, η προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ξεκίνησαν να μεταναστεύουν μαζικά στην Τουρκία. Προς το σκοπό αυτό, οι Τουρκοκύπριοι έτυχαν προνομιακής μεταχείρησης. Γιατί άραγε, Sceptic Anonymous, να θέλουν να τους συγκρατήσουν? Ξέρεις καμιά φορά, άμαν βλέπεις την κουφή, έννεν ανάγκη να δείς τζιαι την κωλοσυρμαθκιά της.
Καταγράφεται επίσης και αποκαλύπτεται, η έντονη και συντονισμένη προσπάθεια τους για αφελληνισμό των Κυπρίων. Προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, και που δυστυχώς βρήκε μεγάλη απήχηση στο νεαρόκοσμο του ΑΚΕΛ, γεγονός για το οποίο μεγάλη ευθύνη φέρουν τα παλαιά στελέχη του ΑΚΕΛ, που με τη συγκατάθεση τους ίσως έγινε αυτή η πλύση και μετάλλαξη εγκεφάλου.