Το γεγονός:
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κατέθεσε στεφάνι στο κρησφύγετο όπου σκοτώθηκε πολεμώντας τους Άγγλους, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου.
Κατά την διάρκεια της κατάθεσης του στεφανιού, νεαροί (και όχι μόνο) παραβρισκόμενοι γιουχάισαν τον Δημήτρη Χριστόφια και φώναξαν συνθήματα εναντίων του θεωρώντας ασέβεια προς το νεκρό την κατάθεση στεφανιού από κάποιον ο οποίος δεν παραδέχεται και δεν τιμά τον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Οι δικές μου απόψεις για το θέμα:
- Όλοι ανεξαιρέτως οι εκλεγμένοι ηγέτες του κράτους, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε μαζί τους, πρέπει να τυγχάνουν του απαιτούμενου σεβασμού.
- Η απόδοση τιμών στον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, ακόμα και από αυτούς που εναντιώθηκαν στον αγώνα, δίνει κύρος και αίγλη τόσο στον ίδιο τον Γρηγόρη Αυξεντίου όσο και στην ΕΟΚΑ γενικότερα.
- Άρα, τα έκτροπα εναντίων του Δημήτρη Χριστόφια, ήταν απαράδεκτα! (Τα καταδίκασαν εξάλλου και οι ίδιοι οι συναγωνιστές του Αυξεντίου).
Απορίες που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός:
- Tο ΑΚΕΛ (του οποίου ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ηγέτης) αντιτάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Τιμώντας τον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, το ΑΚΕΛ παραδέχεται ότι έκανε λάθος; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε θα πρέπει να το παραδεχτεί δημοσίως! Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική ενότητα του κυπριακού λαού!
- Μέχρι πολύ πρόσφατα, κύκλοι του ΑΚΕΛ εξαπέλυαν επίθεση εναντίων της ΕΟΚΑ φτάνοντας στο σημείο να την λασπολογούν χαρακτηρίζοντας την αυτήν «τρομοκρατική οργάνωση» και τους αγωνιστές «δολοφόνους». Μήπως το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται (πλέον) αυτές τις απόψεις; Αν ναι, καλό θα ήταν να βγει και να το διευκρινίσει δημόσια και να κατακρίνει τους συκοφάντες του αγώνα!
- Το ΑΚΕΛ καταδικάζει και τους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας την οποία στηρίζει και συντηρεί (ομόνοια) όταν στα γήπεδα βρίζουν τραγουδώντας την ΕΟΚΑ και τους ήρωες της (μεταξύ των οποίων και τον Γρηγόρη Αυξεντίου);
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008
Ο Χριστόφιας τιμά τον Αυξεντίου!
Ετικέτες
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΟΚΑ,
ΑΚΕΛ,
ΕΟΚΑ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Το ΑΚΕΛ, το 1955 ήταν όπως όλοι οι Κύπριοι υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Ήθελε μάλιστα και προετοίμαζε το ίδιο, αγώνα εναντίον τον Άγγλων. Το γεγονός ότι η Εκκλησία και γενικότερα τα γεγονότα τους πρόλαβαν, δεν τους άρεσε καθόλου. Γιατί διεθνώς, οι Αριστεροί ήσαν αυτοί που πρωτοστατούσαν σε τέτοιου είδους κινήματα (βλέπε Τσέ Γκε Βάρα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλεψαν για την αποτυχία του αγώνα, όχι γιατί διαφωνούσαν με την Ένωση αλλά γιατί περίμεναν την σειρά τους για τον αγώνα εκείνο που θα οδηγούσε στην Ένωση και που συνεπώς θα τους δόξαζε αιωνίως.
Το ΑΚΕΛ, αναγκάστηκε από τα γεγονότα, δύο χρόνια μετά, να δηλώσει μετάνοια και να συμπαραταχθεί του αγώνος, όλου πλέον του Κυπριακού Ελληνισμού.
Χαρακτηριστικά, το ΑΚΕΛ, παρέμεινε Ενωτικό και μετά το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ, καταδικάζοντας τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και καταψηφίζοντας τον Μακάριο (βλέπε δημοσιεύματα Χαραυγής της εποχής εκείνης).
Το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέστει στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, είναι πολύ θετικό και ΜΠΡΑΒΟ του. Όπως ΜΠΡΑΒΟ του, που προεκλογικά, υπεραμύνθηκε της Ελληνικότητας και ιστορίας της ΕΟΚΑ.
Εύχομαι μόνο, να μην είναι πολύ αργά για όλα εκείνα τα νεαρά παιδιά, θύματα της σάπιας προπαγάνδας του ΑΚΕΛ όλα αυτά τα χρόνια, που μεγάλωσαν με χίλια δυό συμπλέγματα, χωρίς εθνική ταυτότητα και εθνική υπερηφάνεια... Και ίσως, για να κλείσει αυτός ο κύκλος, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να απολογηθεί σε όλους αυτούς τους νέους, γιατί τους μόλυνε τόσο πολύ τις ψυχές τους.
Τέλος, ντροπή και αίσχος σε όλους αυτούς που αμαύρωσαν με τη συμπεριφορά τους το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Αν είναι πραγματικά Ενωτικοί, με αυτό που κάνουν, θάβουν ακόμα πιο βαθειά την Ένωση. Γιατί σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, προέχει πρώτα η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Απελευθέρωση, και μετά όλα τα άλλα...
@Πάνο, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι κάποια ΕΔΟΝόπουλα στα οποία έγινε πλύση εγκεφάλου απλά και μόνο για να τους έχουν πωρωμένα στρατιωτάκια του κόμματος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπου γράφεις: “Το ΑΚΕΛ, αναγκάστηκε από τα γεγονότα, δύο χρόνια μετά, να δηλώσει μετάνοια και να συμπαραταχθεί του αγώνος, όλου πλέον του Κυπριακού Ελληνισμού”. Αν έχεις στοιχεία για αυτή τη μεταστροφή του ΑΚΕΛ θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μου τα έστελνες.
Θα προσπαθήσω να σου βρω αυτούσια την απόφαση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως είναι γενικότερα πολύ γνωστή η σχετική "Αυτοκριτική του ΑΚΕΛ" σε σχέση με τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Η σχετική απόφαση λήφθηκε πάντως από την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ τον Μάρτιο του 1957.
Σημαντικό ρόλο στην μεταστροφή του ΑΚΕΛ έπαιξε,τόσο η απήχηση που είχε ο αγώνας στην ΕΟΚΑ σε όλο τον λαό της Κύπρου, αλλά και στην ριζική διαφωνία του ΚΚΕ, που εξ' αρχής τάχθηκε υπέρ του αγώνα της ΕΟΚΑ. Μάλιστα, η νεολαία του ΚΚΕ (ΚΝΕ) αριθμεί και νεκρούς σε σωρεία μαχητικών διαδηλώσεων (προπύλαια, βρετανική πρεσβεία κ.α.).
Λοιπόν η σχετική απόφασης της Κ.Ε. του Μαρτίου του 1957 λέει αυτολεξεί:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ταυτόχρονα η Κ.Ε. υπογραμμίζει ανοικτά ότι στη στάση μας έναντι της ΕΟΚΑ διεπράξαμε μια σειρά λάθη, μερικά από τα οποία αρκετά σοβαρά. Πρώτα - πρώτα από την αρχήν υποτιμήσαμε σοβαρά το κίνημα της ΕΟΚΑ, θεωρώντας το σαν κίνημα μερικών δεκάδων φανατικών της δεξιάς, προωρισμένο να σβήση σε μερικούς μήνες και δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις προετοιμασίες που γίνουνταν πάνω από τρία χρόνια. Δεύτερο η ανακοίνωση του Π.Γ. του Απρίλη του 1955 ήταν μια πολύ βιαστική και αψυχολόγητη ενέργεια που πρόδιδε σύγχισι και έλλειψι ψυχραιμίας και με τον τρόπο που έπιανε το ζήτημα θεωρητικολογώντας για ατομική τρομοκρατία με αποσπάσματα από τον Λένιν, δεν βοηθούσε καθόλου τες μάζες να δουν σωστά για ποιους λόγους το κόμμα μας διαφωνούσε με την τακτική του ένοπλου αγώνα. Τρίτο οι χαρακτηρισμοί που σε ανακοινώσεις και σε άρθρα μας δώσαμε στην ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές της, αποκαλώντας τους «ψευτοδιγενήδες», «τραμπούκους», «βαρελόττους», «τρακατρούκες» κ.λπ. ήσαν προκλητικοί και σεχταριστικοί και ενώ δεν εξυπηρετούσαν καθόλου την εθνικήν μας υπόθεση και την ενότητα του λαού, ωπλίζαμε την ΕΟΚΑ και το μοναρχοφασισμό στην επίθεση τους ενάντια στο κόμμα και το Λαϊκό κίνημα και έρριχναν νερό στον μύλο της διάσπασης και του κινδύνου εμφυλίου σπαραγμού...».
Η αυτοκριτική τους τα λέει όλα. Αντιτάχθηκαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ γιατί πίστευαν ότι σε λίγους μήνες θα καταπνιγόταν, οπότε το πεδίον θα ήταν ελεύθερο για αυτούς να μπούνε μπροστά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς, ότι αυτοί με τη στάση τους (σημείωσε ότι αυτοί αποκάλυψαν-δημοσίευσαν το όνομα του Γρίβα στους Εγγλέζους) και τους χαρακτηρισμούς τους, ώθησαν οπαδούς τους στην προδοσία και συνεπώς προκάλεσαν την ΕΟΚΑ να ανταπαντήσει...
Σημαντική παράλειψις:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ απόφασις του Μαρτίου του 1957 λήψθηκε από μετά από συνεδρίαση της Κ.Ε. εν ολομελεία !!!
Σε ευχαριστώ πολύ Πάνο. Το αυτούσιο απόσπασμα που παραθέτεις από ποια πηγή είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήααα ρε παιδια μεν ξεγελιεστε με την υποκρισια των πολιτικων και ιδιαιτερα του χριστοφια
ΑπάντησηΔιαγραφήηταν υποχρεωμενος να παει στο μνημοσυνο και επιε
ουτε τον ετιμησε ουτε τιποτε
ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝΕ ΣΤΕΦΑΝΙ