Παρασκευή 22 Μαΐου 2009
Πιστοί οι τούρκοι στην αδιαλλαξία και την ανεντιμότητα τους, πιστοί και εμείς στην αφέλεια και την βλακεία μας…
Το γεγονός:
Τον Απρίλιο του 2008, 2 μόλις μήνες μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο νέος πρόεδρος, θέλοντας να δείξει καλή θέληση και αποφασιστικότητα προς επίλυση του Κυπριακού, συναντήθηκε με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλή Ταλάτ και αποφάσισαν: Την ταυτόχρονη διάνοιξη των οδοφραγμάτων της οδού Λήδρας στην Λευκωσία και του Λιμνίτη.
Από την διάνοιξη του οδοφράγματος της Λήδρας τα οφέλη για τους τούρκους ήταν πολλά! Έπεφτε το οδόφραγμα – σύμβολο που εξέθετε την Τουρκία σε όλο τον κόσμο αφού σταματούσε την διακίνηση και κρατούσε την τελευταία πρωτεύουσα της Ευρώπης μοιρασμένη. Ταυτόχρονα, το άνοιγμα της Λήδρας έδινε μεγάλη οικονομική ένεση στα κατεχόμενα αφού από αυτό περνούν πλέον χιλιάδες τουρίστες.
Το οδόφραγμα του Λιμνίτη είναι πολύ μικρότερης σημασίας αφού από την διάνοιξη του θα εξυπηρετούνταν μόνο κάποιες μικρές κοινότητες Ελληνοκυπρίων οι οποίες έμειναν απομονωμένες μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Πρόκειται δηλαδή για ένα ανθρωπιστικό καθαρά θέμα!
Το οδόφραγμα της Λήδρας άνοιξε στις αρχές Απριλίου 2008. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το οδόφραγμα του Λιμνίτη παραμένει ακόμα κλειστό αφού θυμίζοντας την προσφιλή τακτική των τούρκων να καταπατούν ακόμα και τις συμφωνίες που οι ίδιοι υπέγραψαν (αφού από το άνοιγμα του συγκεκριμένου οδοφράγματος οι ίδιοι δεν έχουν τίποτα σημαντικό να κερδίσουν)! Και αφού δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα για να το ανοίξουν, άρχισαν να ζητούν άλλου είδους στρατιωτικά και πολιτικά ανταλλάγματα…
Το συμπέρασμα:
Οι Τούρκοι για ακόμα μια φορά παρουσιάζονται προκλητικότατοι, και δεν δείχνουν διάθεση να τηρήσουν ακόμα και αυτά που συμφώνησαν!
Ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ (ο οποίος εντωμεταξύ απαγόρευσε στον Χριστόφια να τον αποκαλεί «σύντροφο» όπως συνήθιζε) έδειξε ότι είναι εντελώς ανίσχυρος να πάρει έστω και μια μικρή απόφαση (την διάνοιξη ενός οδοφράγματος) χωρίς να έχει την συγκατάθεση του τουρκικού στρατού! Κατά τα άλλα εμείς συζητούμε μαζί του και έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα λύσουμε το κυπριακό «εμείς οι κύπριοι…».
Ας μας εξηγήσει λοιπόν κάποιος, γιατί εμείς θα πρέπει να πιστέψουμε ότι οι τούρκοι θα εφάρμοζαν τα συμφωνηθέντα στο Σχέδιο Ανάν (και μάλιστα σε «βάθος χρόνου» όταν δεν τηρούν τις πιο απλές τους συμφωνίες που αφορούν την αμοιβαία διάνοιξη ενός οδοφράγματος! Ποιος θα υποχρέωνε τους ισχυρότερους στρατιωτικά από εμάς τούρκους να τηρήσουν τις πρόνειες του Σχεδίου Ανάν που προέβλεπαν όχι απλή διάνοιξη ενός οδοφράγματος αλλά αποχώρηση στρατευμάτων, μετακίνηση πληθυσμών επιστροφή (κάποιων) περιουσιών κλπ;
Ετικέτες
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
"αποφάσισαν: Την ταυτόχρονη διάνοιξη των οδοφραγμάτων της οδού Λήδρας στην Λευκωσία και του Λιμνίτη."
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεις να μας πεις που βρηκες αυτη την συμφωνια? Διοτι εχω την εντυπωσην οτι μονον μες τον νουν σου υπαρχει.
http://www.pio.gov.cy/moi/PIO/PIO.nsf/all/889714FF64D2ECE8C225741300488458?opendocument
Χωρικέ εν φανερό ότι κάμνουμε τις επιθυμίες μας γεγονότα προκειμένου να αποδείξουμε τζείνον που εν μες τον νου μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλεος πιον ρε παιθκιά με τη διαστρέβλωση. Η ταυτόχρονη διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων ήταν θέση εκείνων των δυνάμεων που δεν ήθελαν καν την έναρξη των συνομιλιών και όχι συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ
Παρεμβαίνω στο διάλογο σας για να συμφωνήσω πως δεν υπήρχε γραπτή συμφωνία για ταυτόχρονη διάνοιξη, αλλά ήταν ηλίου φαεινότερο από την "περιρρέσουσα ατμόσφαιρα" ότι αυτό είχε συμφωνηθεί προφορικά. Ο Ταλάτ φέρεται εν συνεχεία να υπαναχώρησε, κάτι που φαίνεται το έχει κάνει συνήθεια πλέον, γεγονός που ανάγκασε το πρόεδρο Παπαδόπουλο να σκληρύνει τη στάση του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και έτσι να μην είναι. Και η ταυτόχρονη διάνοιξη να ήταν "θέση εκείνων των δυνάμεων που δεν ήθελαν καν την έναρξη των συνομιλιών και όχι συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ", εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται περίτρανα και πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι είχαν απόλυτο, μα απόλυτο δίκαιο.
Συνεπώς, το να στέκεται κανείς στο εαν υπήρχε ή δεν υπήρχε συμφωνία και να παίζει με τις λέξεις και τις λεπτομέρειες (παρότι η θέση μου είναι ότι συμφωνώ με τον συγγράφοντα το άρθρο), είναι τουλάχιστων ανούσιο.
Προσωπική μου θέση είναι πως δεν θα υπάρξει ΠΟΤΕ λύση του Κυπριακού, εάν οι δύο κοινότητες δεν συζητούν υπό ίσοις όροις. Και αυτό θα επιτευχθεί μετά την ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ.
Εδώ είναι το κλειδί της λύσης και εκεί πρέπει να ποντάρουν οι Κυπριακές και οι Ελλαδικές Κυβερνήσες, ιδίως τώρα πλέον που τα Κατοχικά Στρατεύματα καταπατούν έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
@Xwrikos
ΑπάντησηΔιαγραφή@Lexi_penintas
Μιλάτε λες και ζείτε σε άλλο πλανήτη!
Λες και μόνο εγώ μιλώ για συμφωνίες (ποτέ δεν ανάφερα γραπτές αλλά σε αυτά που μας έλεγε ή άφηνε να εννοηθούν ο πρόεδρος Χριστόφιας) και αθέτηση τους… … Είναι γνωστό σε όλους ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος της Λήδρας συνδέθηκε εξ αρχής με την διάνοιξη αυτό του Λιμνίτη!
Γράφετε λες και κανένας άλλος δεν μίλησε για την αδιαλλαξία και την ανεντιμότητα τηε τουρκικής πλευράς!
Για την αντίκρουση των ισχυρισμών σας δεν χρειάστηκε καν να ανατρέξω στα αρχεία μου. Τις απαντήσεις σας τις δίνουν ΑΛΛΟΙ που συμφωνούν 100% μαζί μου μέσα από τον ΣΗΜΕΡΙΝΟ ημερήσιο τύπο:
Πρόεδρος Χριστόφιας (πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας): Ο κ. Ταλάτ σήμερα έχει ισχυριστεί κιόλας ότι εμείς κωλυσιεργούμε, προφασιζόμενοι το θέμα του Λιμνίτη, ότι κωλυσιεργούμε στις συνομιλίες και άλλα τέτοια. Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί ο κ. Ταλάτ βρίσκεται σε σύγχυση. Τα έχει θαλασσώσει και προσπαθεί και με ανακρίβειες, τολμώ να πω και με ψέματα, να νομίζει ότι θα ελαφρύνει τη θέση του.
….Εχω πει ότι έχει ζητήσει αρκετά, κατά στάδια, ο κ. Ταλάτ ενώ στην αρχή είχαμε πει να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη και είπε και εκείνος να ανοίξουν τα Κόκκινα. Τότε είπα, πρόθυμα μάλιστα, να ανοίξουν και τα Κόκκινα. Μετά, σιγά - σιγά, έθετε διάφορα, δηλαδή απαιτήσεις τις οποίες του είπα πολλές φορές ότι τις συζητώ, γιατί θέλω οι κάτοικοι της περιοχής να λυτρωθούν επιτέλους. Όμως ο κ. Ταλάτ νόμισε ότι μπορούμε να τα δεχθούμε όλα και να τα κάνουμε όλα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα….
(Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους δημοσιογράφους, 22/05/2009 - http://www.pio.gov.cy/moi/PIO/PIO.nsf/All/BF37E3FFE15CD394C22575BE006A0169?OpenDocument&highlight=Λιμνίτη)
Μάριος Κάρογιαν (πρόεδρος ΔΗΚΟ):Αναφερόμενος στο θέμα του Λιμνίτη μίλησε για φαρσοκωμωδία από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και κατηγόρησε την τουρκική πλευρά ότι ουδέποτε έχει τιμήσει την υπογραφή της. (Εφημερίδα Φιλελεύθερος 22/05/2009 - http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,8948-.aspx )
Γιαννάκης Ομήρου (πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ):Για το θέμα του Λιμνίτη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί προ ημερησίας διατάξεως στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ και να καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να ανοίξει το οδόφραγμα. (Εφημερίδα Φιλελεύθερος 22/05/2009 - http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,8948-.aspx )
Μάρκος Κυπριανού (Υπουργός Εξωτερικών κυβέρνησης Χριστόφια):Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι στο θέμα του Λιμνίτη, κρίνεται η αξιοπιστία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος παρουσιάζεται με συνεχείς αλλαγές θέσεων. Όταν είπε, σε ένα τόσο απλό ανθρωπιστικό θέμα δημιουργούνται τόσα κωλύματα και δικαιολογίες για να μην υλοποιηθεί μία δέσμευση που έχει αναληφθεί, μπορεί να αναλογισθεί κανείς τι θα γίνει στα πιο σοβαρά ζητήματα. Για μένα, είπε, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την τουρκική και την τ/κ πλευρά, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.
Για να βρεθεί λύση, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση.
Αναφερόμενος στην εντύπωση που δόθηκε στους κοινοτάρχες από τον Ταλάτ, ότι θα ανοίξει το οδόφραγμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επίσημη τοποθέτηση που γίνεται στο τραπέζι των συνομιλιών.
Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ένα ανθρωπιστικό θέμα για να δώσει ωφελήματα στρατηγικά, στρατιωτικά ή άλλης μορφής. Είναι, κατέληξε, λανθασμένη προσέγγιση που τορπιλλίζει την όλη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. (Εφημερίδα Φιλελεύθερος 22/05/2009 - http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,8948-.aspx )
Το θέμα για εμένα είναι ξεκάθαρο. Είτε υπήρξε συμφωνία και δέσμευση από τον Ταλάτ και τον Χριστόφια για να ανοίξει και ο Λιμνίτης είτε ο Χριστόφιας μας κορόιδευε τόσο καιρό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος Τσαλακός (Δημοσιογράφος):
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ στάση και οι διαφορετικοί όροι που θέτει κάθε φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ταλάτ οδηγούν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε ναυάγιο το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη, που είχε συμφωνηθεί να λειτουργήσει μαζί με εκείνο της Λήδρας. (Εφημερίδα Τα Νέα, 22/05/2009) - http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4517990&ct=1Δημήτρης Χριστόφιας (πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας):Ερώτηση: Στόχος είναι η διάνοιξη της οδού Λήδρας να ανακοινωθεί κατά τη συνάντησή σας με τον κ. Ταλάτ. Μόνο της Λήδρας ή και του Λιμνίτη;
Απάντηση: Η δική μας άποψη είναι και του Λιμνίτη. Δεν είναι ακόμη έτοιμα τα πράγματα για το Λιμνίτη και για αυτό επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να τα συζητώ δημόσια αυτά τα ζητήματα. Στόχος είναι να ανοίξει και το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ασφαλώς, διότι αρκετός κόσμος ταλαιπωρείται εδώ και πολλά χρόνια. (Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών - 04/03/2008 - http://www.cyprus.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/76356457A68AF7A9C2257402005C6952?OpenDocumentΠροεκλογικές υποσχέσεις Χριστόφια:Οι μεγάλες προσδοκίες στους κατοίκους της περιοχής, δημιουργήθηκαν από τις δεσμεύσεις του Δ. Χριστόφια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι θα εργαστεί για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων το συντομότερο δυνατόν. Οι πληροφορίες για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια της οποίας πιστεύεται ότι θα συζητηθεί η διάνοιξη της οδού Λήδρας προκάλεσε αισθήματα χαράς και βεβαιότητας ότι σύντομα θα ανοίξουν και τα οδοφράγματα Λιμνίτη και Κοκκίνων. (Εφημερίδα Χαραυγή - http://www.haravgi.com.cy/site-article-3762-gr.php )
Διαβεβαιώσεις Χριστόφια για ταυτόχρονη διάνοιξη των οδοφραγμάτων:Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, διαβεβαίωσε την Επιτροπή για τη Διάνοιξη των Οδοφραγμάτων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τα έξοδα της βελτίωσης του δρόμου. Η πολιτική απόφαση των δύο ηγετών για το ταυτόχρονο άνοιγμα των οδοφραγμάτων Λήδρας και Λιμνίτη ήταν το μοναδικό αίτημα που διαβίβασε χθες η πολυμελής Επιτροπή, απαρτιζόμενη από Ε/κ και Τ/κ, σε συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακριβώς μετά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ιακώβου, όπως είναι γνωστό ήγειρε το αίτημα για το άνοιγμα του Λιμνίτη, στη συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με τον κ. Οζντίλ Ναμί, από τον οποίο δεν εκφράστηκε αντίθετη άποψη και αναμενόταν η απάντηση της τ/κ πλευράς μέσω του κ. Μόλερ. (Εφημερίδα Χαραυγή - http://www.haravgi.com.cy/site-article-4782-gr.php )
Είναι γνωστό σε όλους…:Είναι γνωστό σε όλους ότι το οδόφραγμα Λιμνίτη ήταν το δεύτερο μετά το οδόφραγμα της οδού Λήδρας που πήρε σειρά για να ανοίξει και να ανακουφίσει τους κατοίκους της περιοχής ένθεν κακείθεν του οδοφράγματος, να τους απαλλάξει από μια χρόνια δοκιμασία και αχρείαστη ταλαιπωρία. Τα προσκόμματα που παραμένουν, όπως συνάγεται από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μόλις προχθές από τον Κύκκο δεν είναι μόνο τεχνικά (Νίκη Κουλέρμου Δημοσιογράφος Εφημερίδα Χαραυγή: http://www.haravgi.com.cy/site-article-12070-gr.php )
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέφανος Στεφάνου (Κυβερνητικός εκπρόσωπος):Ανακοινώνοντας τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επανέλαβε πως κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι η διάνοιξη της οδού Λήδρας «και κατ’ επέκταση του οδοφράγματος στο Λιμνίτη».
Πρόεδρος Χριστόφιας:Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε ο κ. Ταλάτ να τιμήσει τη δική του υπογραφή στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Είπε ακόμη ότι η συνάντηση τους θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα, εκφράζοντας την ελπίδα η συνάντηση να οδηγήσει στη λειτουργία των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας καθώς και σε ανακοίνωση για άνοιγμα της οδού Λήδρας και στην προοπτική της σύντομης διάνοιξης και του οδοφράγματος του Λιμνίτη (Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, 05/03/2008 - http://www.cyprus.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/5CA42F6C86CF5A37C22574030064FC3E?OpenDocument&highlight=Λήδρας Λιμνίτη)
Καταθλιπτικό το προεκλογικό τοπίο στην Κύπρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1495:2009-05-29-12-33-09&catid=95:2008-10-17-07-29-22&Itemid=282
Καλές μάχες στα αντιομοσπονδιακά κόμματα