Ας πάμε όμως λίγες δεκαετίες πίσω, στην μαρτυρική Κύπρο (βρετανική αποικία τότε), στα 1955-59. Λίγα χρόνια μετά τη στέψη της σημερινής βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ (1953).
Τότε που οι γονείς των νέων παλικαριών της ΕΟΚΑ, την επισκέφθηκαν και της ζήτησαν να δώσει χάρη για να μην εκτελεστούν τα παιδιά τους στην αγχόνη.
Όμως η "μεγαλόψυχη" βασίλισσα της Αγγλίας ΔΕΝ έδωσε χάρη.
Ούτε επέτρεψε να δοθούν τα νεκρά σώματα των παιδιών στους γονείς τους για να γίνει η ταφή τους σε κοιμητήριο (έτσι όλοι οι απαγχονισθέντες θάφτηκαν διαδοχικά ΜΕΣΑ στις φυλακές των Εγγλέζων στη Λευκωσία, γνωστά σήμερα ως "Φυλακισμένα Μνήματα").
55 χρόνια μετά, δίχως να ζητήσει ποτέ συγνώμη ..
ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει την "οικοδέσποινα" των Ολυμπιακών αγώνων, κατά τη διάρκεια της τελετής, να καθαρίζει τα νύχια της (αν δεν πιστεύετε δείτε το βίντεο εδώ) .
Αντιγράφουμε και μερικά σχετικά αποσπάσματα από το διαδίκτυο:
Τήν 1η Ἰουνίου 1953 οἱ Ἄγγλοι ἑτοιμάζονται νά γιορτάσουν τή στέψη τῆς νέας βασίλισσας Ἐλισάβετ, σέ ὅλες τους τίς ἀποικίες, ἀνάμεσα καί ἡ Κύπρος. Στήν Πάφο, στό «Ἰακώβειο Γυμναστήριο», ἀναρτᾶται ἡ ἀγγλική σημαία, γεγονός πού ἐξοργίζει τούς μαθητές, οἱ ὁποῖοι
ὀργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας καί ζητοῦν τήν ἀφαίρεση τῆς ἀγγλικῆς σημαίας ἀπό τά προπύλαια τοῦ σχολείου τους. Οἱ συγκρούσεις ἀρχίζουν... Ὁ 15χρονος τότε Βαγορής ἀναρριχᾶται στόν ἱστό, κατεβάζει καί ξεσκίζει τήν ἀγγλική σημαία, τήν ὁποία οἱ ἄλλοι μαθητές ξεσκίζουν καί τῆς δίνουν φωτιά.
ὀργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας καί ζητοῦν τήν ἀφαίρεση τῆς ἀγγλικῆς σημαίας ἀπό τά προπύλαια τοῦ σχολείου τους. Οἱ συγκρούσεις ἀρχίζουν... Ὁ 15χρονος τότε Βαγορής ἀναρριχᾶται στόν ἱστό, κατεβάζει καί ξεσκίζει τήν ἀγγλική σημαία, τήν ὁποία οἱ ἄλλοι μαθητές ξεσκίζουν καί τῆς δίνουν φωτιά.
Το Φεβρουάριο του 1957, το κακουργιοδικείο των Άγγλων αποικιοκρατών στη Λευκωσία καταδίκασε σε θάνατο τον έφηβο αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη. (...)
Και ο μεν νόμος παρά την παγκόσμια κατακραυγή-"ακολούθησε την πορεία του" και ο Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε τα μεσάνυχτα της 13ης προς την 14η Μαρτίου του 1957 στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.
Σημαιοφόρος της παγκόσμιας κατακραυγής για την καταδίκη του Παλληκαρίδη σε θάνατο, αλλά και της οικουμενικής εκστρατείας για να δοθεί χάρη στον έφηβο επαναστάτη ήταν ο Αμερικανός Βουλευτής της πολιτείας Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Foulton .
Δυστυχώς τις εκκλήσεις της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο, καθώς και την έκκληση σαράντα βουλευτών του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας, η βασίλισσα Ελισάβετ τις προσπέρασε ασυγκίνητη . Και για να φανταστείτε το μέγεθος της αναλγησίας , όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει χάρη στον έφηβο αγωνιστή , αλλά αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του πατέρα του εθνομάρτυρα ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ, να του παραδοθεί η σορός του παιδιού του , για να ταφεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού μας και της πίστης μας.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ, (...) δεν είναι μία άλλη βασίλισσα, ούτε είναι μία συμβολική γιαγιά των Άγγλων, αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, άμεσα συνδεδεμένο με την τραγωδία της Κύπρου. Είναι ο ηγέτης ενός κράτους που έως σήμερα κατέχει ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας, είναι ο ηγέτης ενός κράτους που δεν έπαψε ποτέ να συνωμοτεί και να ραδιουργεί εναντίον μας, ασκώντας αφόρητες πιέσεις για να υποταχθούμε κι άλλο και στην Αγγλία και στους Τούρκους.
(...)
η κυρία αυτή δεν είναι αναμεμειγμένη στη δολοφονία των εννέα απαγχονισθέντων αγωνιστών μας με την άρνησή της να δώσει χάρη στους νεαρούς αγωνιστές μας
(...)
κάθε φορά που θα αναφέρουν κάτι για τις εκδηλώσεις προς τιμήν της Βασίλισσας στην Κύπρο, να προβάλουν και τη φωτογραφία του ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ, έτσι, για να μην ξεχνάμε που ζούμε.
(...)
Σου στέλνω δώρο μία μεταξοτυπία των 9 απαγχονισθέντων μαρτύρων μας.
Πηγή αποσπάσματος
Τι να απαντήσω; Τι να του πω; Πως οι αποικιοκράτες παππούδες του συμπεριφέρονταν στους Kύπριους δικούς μου σαν να ήταν ζώα, επειδή ήταν βοσκοί και δεν είχαν μπάτλερ; Πως η βασίλισσά του, αυτή η γιαγιά με τα καταπληκτικά καπέλα, όταν ήταν νέα υπέγραφε με το χέρι της θανατικές καταδίκες παιδιών 19 και 20 χρονών που πάλευαν να ελευθερώσουν τον τόπο τους;
(We blame you, you know, μου είπε ένας Άγγλος στο Λονδίνο..., Αλκίνοος Ιωαννίδης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.