Οι bloggers ΝΙΚΗΣΑΝ: Ακυρώθηκε η "ανάκληση" του Έλληνα Προξένου της Κορυτσάς κ. Θοδ.Οικονόμου
Όπως φαίνεται όμως, το σάπιο πολιτικό μας σύστημα, με επιμονή και μεθοδικότητα, έδειξε και πάλι τα δόντια του.
Αναδημοσιεύουμε από τον Ελεύθερο Λόγο Αργυροκάστρου:
Σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην Πρόξενος στην Κορυτσά Θ. Καμαρινός!
Δυστυχώς η ελληνική Δικαιοσύνη πήρε ελαφρά τη καρδία την απόφαση που όλοι οι πατριωτικά σκεπτόμενοι Έλληνες απευχόμασταν σχετικά με την υπόθεση του πρώην Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου - Καμαρινού.Τόσο ο ίδιος όσο και οι συγκατηγορούμενοι του Ηλίας Βλαχόπουλος και Παναγιώτης Πολιτόπουλος, πρώην υπάλληλοι του Ελληνικού Προξενείου, καταδικάστηκαν σε ένα έτος φυλάκισης με τριετή αναστολή και κλήθηκαν να καταβάλλουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ ως ένοχοι για παράβαση καθήκοντος κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην Κορυτσά.
Αμέσως οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν έφεση κατά της απόφασης.
Οι κατηγορίες βασίστηκαν σε ανώνυμες κυρίως και ανεδαφικές καταγγελίες για την ελλιπή δικαιολόγηση χορήγησης θεωρήσεων σε αλβανούς πολίτες που επισκέπτονταν την Ελλάδα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή όσον αφορά την διαδικασία της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου 2013 που ξεκίνησε στις 9:10 το πρωί.
Πρώτη κλήθηκε να μιλήσει η επιθεωρήτρια του ελληνικού ΥΠΕΞ Μαρία Παπαδοπούλου που έκανε την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις καταγγελίες κατά του κ. Καμαρινού, η οποία εκλήθη χθες για κατ' αντιπαράσταση εξέταση, σχετικά με το αλλοιωμένο πόρισμα της πρώτης ΕΔΕ.
Η κα Παπαδοπούλου ανέλυε και πάλι λεπτομέρειες προκειμένου να πείσει το δικαστήριο για τη μη σωστή τέλεση του καθήκοντος του πρώην Προξένου κατά τη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων. Βέβαια με τη λογική της, όπως τα εξηγούσε, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να καταδικάζεται οποιοσδήποτε αναλαμβάνει θέση Προξένου, αφού εκ της θέσεως του δεν δρα γραφειοκρατικά αλλά διπλωματικά.
Πολύ σημαντικά πράγματα είπε ο πρώην Πρόξενος της Ελλάδας στο Βανκούβερ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Διπλωματών Γιώργος Αϋφαντής, ο οποίος δήλωσε ότι είχε συνεργαστεί με τον κ. Καμαρινό στο Προξενείο του Βουκουρεστίου όπου έδειξε ότι ήταν ένας έντιμος διπλωματικός υπάλληλος, ενώ πριν ακόμα πάει στην Κορυτσά είχε αποκτήσει τη φήμη του ανθρώπου που δεν χρηματιζόταν και αναλάμβανε τις δύσκολες αποστολές, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη θητεία του στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας.
Στην Κορυτσά ο κ. Καμαρινός κατάφερε να γίνει αγαπητός στην ομογένεια ανοίγοντας τις πόρτες του Ελληνικού Προξενείου στην τοπική κοινωνία, σημείωσε ο κ. Αϋφαντής, κάτι που όμως δεν του συγχώρησαν οι "μεσάζοντες νονοί" που είχαν πλουτίσει από το παράνομο εμπόριο βίζας αφού είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή μαύρου χρήματος από το οποίο ωφελούνταν και κύκλοι αυλικών του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι τελευταίοι θέλοντας να βγάλουν από την μέση τον κ. Καμαρινό τον
κατηγόρησαν στον τότε Υπουργό Δημήτρη Δρούτσα ως ακραίο εθνικιστή που δημιουργούσε διπλωματικά προβλήματα με την Αλβανία.
Αφορμή αποτέλεσε η παρουσία του σε μία εκδήλωση μεταξύ Ελλήνων της Κορυτσάς όπου γινόταν συζήτηση για την συμμετοχή ή όχι των ομογενών της περιοχής στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία το 2011, όπου θα περιλαμβάνονταν τα ερωτήματα της εθνικότητας και του θρησκεύματος.
Στην τοποθέτηση του ο πρώην Πρόξενος είπε: "Πηγαίνετε να δείτε τους τάφους των παππούδων σας σε τι γλώσσα είναι γραμμένοι και τότε σκεφτείτε για το πως πρέπει να πράξετε".
Όλα αυτά λοιπόν επέφεραν την μήνη της αλβανικής πλευράς με τον πρέσβη στην Αθήνα να προχωρά σε διάβημα προς το ελληνικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα αυτό που ενόχλησε τους γραφειοκράτες της Αθήνας είναι ότι ο κ. Καμαρινός χρησιμοποιούσε τον όρο "Βόρειος Ήπειρος" στα έγγραφα του προς το ΥΠΕΞ, αντί για το "νότιος Αλβανία".
Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Εισαγγελέας λέγοντας "αυτή η περιοχή δεν είναι πια δική μας και πρέπει να τη λέμε νότιο Αλβανία κι όχι όπως εμείς θέλουμε", για πάρει την πληρωμένη απάντηση από τον κ. Αϋφαντή "και την Κωνσταντινούπολη στα μεταξύ μας έγγραφα του ΥΠΕΞ με το ελληνικό της όνομα την αποκαλούμε και όχι Ισταμπούλ!".
Στη συνέχεια κατέθεσαν οι δύο συγκατηγορούμενοι του κ. Καμαρινού, Ηλίας Βλαχόπουλος και Παναγιώτης Πολιτόπουλος, πρώην υπάλληλοι του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κορυτσά, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο πρώην Πρόξενος χάλασε τη δουλειά σε όσους πλούτιζαν από το εμπόριο βίζας, ανοίγοντας τις πόρτες του Προξενείου σε όλους τους ομογενείς.
Στην απολογία του ο Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός υποστήριξε ότι το δικαστήριο προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο γιατί είναι παντελώς αναρμόδιο για μία τέτοια υπόθεση αφού δεν μπορεί να κρίνει αντικειμενικά μία υπηρεσία που αντικείμενο της είναι οι διεθνείς σχέσεις.
"Όταν το Υπουργείο Εξωτερικών στέλνει στη δικαιοσύνη μία υπόθεση με ελλιπή δικαιολογητικά ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Οι κατηγορίες είναι ανύπαρκτες. Πρέπει να βασιστείτε στο αποτέλεσμα για το πως αποδεικνύεται αν η θεώρηση που δίνεται προς συγκεκριμένο άτομο είναι σωστή ή λάθος, αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Είχα δεχτεί μέχρι και απειλές από βουλευτές, δικηγόρους ακόμα και παραγωγούς φρούτων επειδή δεν έδινα σε σύντομο χρονικό διάστημα θεωρήσεις σε Αλβανούς υπηκόους που ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα για εργασίες" είπε μεταξύ άλλων ο Ελληνόψυχος διπλωμάτης συμπληρώνοντας ότι αφορμή για την εναντίον του καταγγελία είναι μία ανώνυμη επιστολή.
Κλείνοντας ο κ. Καμαρινός έθεσε δύο ρητορικά ερωτήματα στην επιθεωρήτρια του ΥΠΕΞ Μαρία Παπαδοπούλου (σαν κατηγορούμενος δεν είχε δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις),
α) Πως γνώριζε ο οδηγός του Προξενείου που απολύθηκε από τον ίδιο για εμπόριο βίζας ότι θα ερχόταν η επιθεωρήτρια και πήγε αυτόκλητα να καταθέσει και αυτή τον δέχτηκε;
και β) πως έμαθαν οι τσάμηδες την ημέρα που θα έφευγα από την Κορυτσά και οργάνωσαν εκδήλωση εναντίον μου την ίδια μέρα, όταν αυτό το γνώριζε μόνο ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα Νίκος Πάζιος;
Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας είπε ότι εκτός από ένα έγγραφο (του πορίσματος της πρώτης ΕΔΕ, που αποδείχθηκε αλλοιωμένο) δεν προέκυψε άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι υπήρχε σχέδιο επαγγελματικής εξόντωσης του κ. Καμαρινού για πολιτικούς λόγους (σ.σ. μάλλον ήθελε πληθώρα εγγράφων ο κ. εισαγγελέας για να πειστεί αφού το κακούργημα της αλλοίωσης δεν του αρκούσε). Χαρακτήρισε ελλιπή τον έλεγχο για τη χορήγηση θεωρήσεων, ενώ αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε για αυτό συγκεκριμένη μέθοδος, σημειώνοντας ότι γι' αυτό το λόγο θα έπρεπε να ήταν κι άλλοι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Αυτό όμως που θα μείνει στην ιστορία από την εισήγηση του εισαγγελέως πριν προτείνει την καταδίκη του πρώην προξένου είναι η φράση:
"Στην Κορυτσά κύριε Καμαρινέ δεν πήγατε ως πρόξενος για να κάνετε πατριωτική πολιτική ούτε για να έχετε καλές σχέσεις με την ομογένεια!!!"
Ουδέν σχόλιον από την πλευρά μας.
Στη δική της εισήγηση η πολιτική αγωγή σημείωσε ότι ο κ. Καμαρινός όφειλε να είναι πιο προσεκτικός όσον αφορά τις θεωρήσεις αφού γνώριζε σε πόσο δύσκολη χώρα και θέση πήγε, συμπληρώνοντας ότι "αν είναι τόσο ασαφείς και χαλαρές οι διαδικασίες χορήγησης βίζας τότε η αρμοδιότητα αυτή πρέπει να αφαιρεθεί από τα προξενεία". Υποστήριξε τέλος ότι όλες οι κατηγορίες παραμένουν αφού οι παραλήψεις έγιναν συνειδητά θεωρώντας... αυτονόητη τη χορήγηση οφέλους.
Η πρώτος συνήγορος υπεράσπισης του κου Καμαρινού Γιάννης Μαγγανιάρης εξέφρασε την απορία γιατί να γίνεται μία τέτοια δίωξη στον πρώην Πρόξενο αφού με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν όλα τα Προξενεία για τις χορηγήσεις θεωρήσεων. Υπενθύμισε ότι το έγγραφο κατηγορίας παρουσιάστηκε μουντζουρωμένο που σημαίνει ποινή κακουργήματος, ενώ το κατηγορητήριο βασίστηκε σε μία καταγγελία παντελώς πρόχειρη και ασύντακτη.
Η μόνη επώνυμη καταγγελία ήταν του Ρόμπερτ Μπραχιμλάρι, του οδηγού που απέλυσε ο κ. Καμαρινός επειδή είχε οργανώσει ολόκληρο κύκλωμα εμπορίου βίζας στην πολυτελέστατη καφετέρια που διατηρούσε απέναντι από το Προξενείο στην Κορυτσά από την εποχή της θητείας του κ. Μοάτσου. Μάλιστα είχε αλλάξει όλους τους υπαλλήλους που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ενώ κατηγορήθηκε ακόμα και για τον τρόπο που έδιωξε τον Μπραχιμλάρι, προφανώς το πρέπον σαν πρόξενος θα ήταν να τον ξεπροβοδίσει με σοκολατάκια Ferrero Roche είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος, αναρωτώμενος τι θα έπρεπε να κάνει, "να κατέβει ο ίδιος στο γκισέ και να πάρει τις συνεντεύξεις από τους αιτούντες βίζα;
Κακώς υπάρχει το κατηγορητήριο, συνέχισε ο κ. Μαγγανιάρης, αφού δεν παραβιάστηκε σε κανένα σημείο η εγκύκλιος για τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ενώ ανέλυσε αρκετές από τις βίζες που χορηγήθηκαν καταρρίπτοντας τις κατηγορίες που αποδίδονταν στους κατηγορούμενους.
Επίσης θύμισε ότι για να γίνονται δύο ΕΔΕ για την ίδια υπόθεση προφανώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο καθαρά.
Ο δεύτερος συνήγορος του κ. Καμαρινού Γιάννης Ματζουράνης διεπίστωσε ότι κανείς τελικά δεν κατηγόρησε τον πρώην Πρόξενο για χρηματισμό όσον αφορά τις κατηγορίες τις οποίες του προσάπτουν. Από πουθενά δεν προέκυψε ότι από τις δραστηριότητες του υπήρχε παράνομο όφελος, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο διάπραξης εγκλήματος και γι' αυτό η κα Παπαδοπούλου κατέφυγε σε χοντροειδή ψεύδη ότι δήθεν δεν έκανε ο κος Καμαρινός σωστά τη δουλειά του. Το έγγραφο του πορίσματος της πρώτης ΕΔΕ είναι αυτό που δείχνει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους διώκεται ο κατηγορούμενος, επειδή ήρθε σε ιδεολογική σύγκρουση με τους ανθρώπους του κλειστού κλαμπ του Υπουργείου Εξωτερικών λόγω της πατριωτικής του δράσης και της χρήσης του όρου "Βόρειος Ήπειρος".
Στις 7 μ.μ. δηλαδή δέκα ώρες από την έναρξη της διαδικασίας, ανακοινώθηκε στους κυρίους Καμαρινό, Πολιτόπουλο και Βλαχόπουλο η ποινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή και της καταβολής χρηματικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη η απόφαση ήταν προειλημμένη από τους δικαστές οι οποίοι έδειχναν φανερά το πόσο βαριόντουσαν να ακούσουν τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, λέγοντας τους συνέχεια "συντομεύετε", εφόσον είχαν... πειστεί από τις γελοίες κατηγορίες.
Για τον κ.Καμαρινό, γράψαμε:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.